Pariisitar – Missä ja milloin vain

Tiedätkö sen tilanteen, kun on katsonut dokumenttiä kansainvälisestä ihmiskaupasta ja sen vuoksi täytyy katsoa vastapainoksi kolme tuntia Halinalleja, jotta tavoittaisi edes jonkinlaisen sielunrauhan?

No, minun oli pakko lukea Saara Turusen kirjan vastapainoksi Pariisitar – Missä ja milloin vain. Kirjan lukee nopeasti. Näissä kahdessa kirjassa tapa olla nainen on kyllä aivan eri maailmoista. Lukea töräytin muuten myös Chimamanda Ngozi Adichen Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä, sen luki vielä nopeammin kuin Pariisittaren.

Oli hauskaa verrata sitä laatikkoa, johon suomalaisen naisen olisi muka mahduttava siihen laatikkoon, joka muka on pariisilaisnaisille. Tunnistin itseni kyllä enemmän pariisilaisnaiseksi, sisäinen marttani ei nimittäin ole kovin vakuuttava.

Yhtä kaikki: kun haluat tilaa feminiinisyydelle ja omalle naiseudellesi pariisilaisella eksentrismillä höystettynä, lue Pariisitar. Laatikkoahan sekin tarjoaa, mutta on se sentään inspiroivampi laatikko kuin se sielultaan tukahtuneen marttyyri-hellapoliisin rooli, jota kuvattiin suomalaiskansallisen lakonisesti Turusen romaanissa.

Teksti ja kuva: Jenni Arbelius

Pariisitar – Missä ja milloin vain. Toimittaneet Anne Berest, Audrey Diwan, Caroline de Maigret ja Sophie Mas. Siltala. 2015.

Chimamand Ngozi Adichie: Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä. Otava. 2017.

Liity Kirjavallanlumouksen listalle!

Liity nyt ja tiedät aina mitä lukea.

Sähköpostisi on turvassa. Voit poistua listalta milloin tahansa.

Copyright © 2018 2018. All rights reserved.
Proudly powered by 2018. Theme 2018 made by FitWP.