Miten se maksa jaksaa?

Marja Ruutin Terve maksa -kirja vakuutti.

Elämässäni on jo muutaman vuoden ollut meneillään kokonaisvaltainen puhdistus. Itse lähdin sille tielle täysin intuitiivisesti, mutta havahduin viime kesänä, että ilmiölle on nimikin (ja kymmeniätuhansia terveysintoilijoita): freetox.

Olen siirtynyt luomuun vähitellen ja mahdollisuuksien mukaan lähestulkoon kaikissa kemikaaileissa niin kotona kuin keholle läästittynä. Kuten kaikki elämässä, tämäkin on prosessi, joka etenee pikku hiljaa, omassa tahdissaan, mutta suunta on selvä.

Ruokapuolella olen tehnyt myös rajuja muutoksia – ihan vain siksi, että on ollut pakko. Kroppa teki stopin entiselle elämäntyylille, joten se tietysti vauhditti aivan uudenlaisen kokkailun omaksumista.

Ja vaikka vieläkin tekee välillä mieli vanhoja herkkuja ja lohturuokia, enkä niitä todellakaan täysin itseltäni kiellä, on koko syömiseen tullut uusi nautinnon taso. Tervellinen ja omalle keholle sopiva ruoka tyydyttää syvemmin, se antaa pidempikestoista nautintoa kuin pikaratkaisut, joiden tarkoituksena on antaa hetkellinen mielihyvä. Olen huomannut, että ne asiat, joita pidin ennen nautintona, tuntuvat nykyään tukkivan paljon syvemmän nautinnon tasoa.

Samalla uskon myös 80/20 -sääntöön. Jos elää 80 % ajasta hyvin ja terveellisesti, ei haittaa vaikka 20 % menisikin vähän sinne päin.

Uusi ruokavalioni on tällä hetkellä melko -ton, -ton, ja -ton (eli suurimmaksi osaksi gluteeniton, maidoton, lihaton ja sokeriton). Niin, ja tietty alkoholiton, mikä nyt itselleni absolutistina ei ole enää mikään ponnistus. Muutosta ruokavalioon olen tehnyt tosissani nyt pari vuotta. Välillä olen retkahtanut tyystin vahoihin tapoihini – ja tuntenut sen nahoissani.

Siirtyminen uuteen tapaan syödä olen kaivannut aika paljonkin tsemppiä ja tukea, sillä en ole luonnostaan ihminen, joka jaksaisi ajatella ruokaa tai varsinkaan sen tekemistä yhtään sen enempää kuin on pakko.

Niinpä hankin tasaiseen tahtiin lisää tietoa kehosta ja ravinnosta ja täytyy sanoa, että nyt löytyi laatua. Marja Ruudin Terve maksa – Avain hyvinvointiin on kirja, joka kannattaisi lukea jo kohdussa. Sen verran hassuun maailmaan sitä on nimittäin ruoan, kemikaalien ja saasteiden suhteen itsekin tullut synnyttyä, että tolkun saaminen niinkin arkiseen asiaan kuin ruokailu on ollut oikeasti aikamoinen matka.

Puhumattakaan siitä, että nykyihminen syö moneen muuhunkin asiaan kuin nälkään, kuten tunteitaan tukahduttaakseen, muita miellyttääkseen, lohduttaakseen itseään tai stressiin. Tuntuu, että kiireisestä elämästä on kadonnut luontoyhteyden myötä myös ihmiselle itselleen kuuluva luonnollinen rytmi ja terve maalaisjärki.

Löysin kirjasta aika montakin vaivaa, jotka olen kantapään kautta itse saanut kokea, ja joita nyt sitten korjailen uusilla elintavoilla. Esimerkiksi ruusufinni eli rosacea, kilpirauhasongelmat, krooninen väsymys, masennusoireet ja suolistovaivat ovat vahvasti yhteydessä maksan toimintaan. Paljon se jaksaa, mutta ei maksakaan kaikkea jaksa.

Tästä kirjasta sai helpossa muodossa kaiken oleellisen informaation maksasta ja ruokavalion vaikutuksista hyvinvointiin laajemminkin, vieläpä tutkittuna. Pidin otteesta, joka kirjoittajalla asiaan oli, se oli yhtä aikaa maalaisjärkinen, lempeä, salliva ja jämäkkä.

Itsekin uskon nautintoon, hyvään oloon, hyvinvointiin ja järjen käyttöön. Ja vaikka se tarkoittaisi huonoa oloa aiheuttavien aineiden käyttämättä jättämistä, en ole koskaan onnistunut lopettamaan yhtäkään ”huonoa tapaa” ankaruudella. Oikeastaan ne ovat jääneet pois sitä mukaa, kun olen löytänyt jotain niin paljon parempaa tilalle, ettei enää tulisi mieleenkään palata huonompaan vaihtoehtoon.

Ja joskus on ollut helpompaa päättää olla kokonaan käyttämättä jotain ainetta ihan vain siksi, ettei tarvitse joka tilanteessa arpoa, että otanko vai en. Mutta silloinkin on kyse oman elämäntyylin laajemmasta linjaamisesta kohti hyvinvointia ja omia arvoja, ei pakottamisesta tai kärsimisestä.

Siksi kutsunkin syömistäni rakkausruokavalioksi ja yritän olla keskittymättä siihen, mitä en syö, vaan siihen, mitä kaikkea ihanaa syön ja mitä kaikkea mahtavaa rakennusaihetta kehoni saa ruoan kautta nauttia. Ja toisaalta, kun jossain kohtaa varsinainen juurisyy on korjattu ja suolisto on terve, tiedän että voin kyllä syödä ihan mitä vaan. Mutta tässä kohtaa teen puhdistustyötä ja nyt tuntuu, että ruoka-aineiden karsiminen tuo helpostusta omaan oloon ja maksan terveyteen. Kirjassa sivuttiinkin hieman myös sitä, kuinka elimistö, tunteet ja mielen hyvinvointi liittyvät vanhavasti yhteen.

Minulla homma on mennyt niin päin, että mitä enemmän olen saanut itselleni todellista sisäistä hyvinvointia, sitä paremmin se on alkanut näkyä myös toiminnassani, kuten syömisessä.

Joillakin ihmisilla asia menee toisin päin. Ensin he laittavat ruokavalionsa kuntoon ja sen myötä herkistyvät myös tunteen ja mielen tason hyvinvoinnin parantamistarpeille. Ihminen on kokonaisuus. Hieno ja viisas kokonaisuus onkin.

Järjestys ja tyyli ovat tietysti kullakin vapaita, mutta itse olen tullut siihen tulokseen, että aikuistumiseen, itsestään vastuun ottamiseen ja hyvinvoivaan elämään nyt vaan kuuluu se, että pyrkii vähitellen hyvinvointiin, iloon ja rauhaan kaikilla tasoilla. Niin mielen, tunteiden, sielun kuin kehon tasolla. Tässäpä kirja, joka antaa paljon eväitä hyvinvoivaan syömiseen.

Teksti ja kuva: Jenni Arbelius 

Marja Ruuti: Terve maksa – avain hyvinvointiin. Mividata. 2015.

PS. Tässä on myös video, jossa Terve maksa -kirjan kirjoittanutta ravitsemusterapeutti Marja Ruutia haastatellaan Terveys Summitin tiimoilta. Terveys Summit on Suomen suurin terveys tapahtuma, ilmaisena verkossa. Jo tämä haastattelu antaa aika hyvän kuvan maksan toiminnan tärkeydestä ihmiselle. Se itse asiassa sai minutkin vihdoin tarttumaan tähän kirjaan, joka oli lojunut lukulistallani jo pitkään. Suosittelen!

Liity Kirjavallanlumouksen listalle!

Liity nyt ja tiedät aina mitä lukea.

Sähköpostisi on turvassa. Voit poistua listalta milloin tahansa.

Copyright © 2019 2019. All rights reserved.
Proudly powered by 2019. Theme 2019 made by FitWP.