Maukas vegemania

Tulen ihan tavallisesta jauhelihaperheestä. Lapsena minulle kulinarismia oli pursottaa ketsuppia riisiin, jota syötiin viikonloppuisin broilerin kanssa. Eettisen heräämisen ja erilaisten suolistovaivojen (trust me, en mene yksityiskohtiin) vuoksi olen yrittänyt löytää itselleni sopivaa ruokavaliota jo vuosikymmenen. Täysin vegaani en ole vieläkään, eikä suolistokaan ole ihan kunnossa. Matka siis jatkuu.

Manuela Boscon ruokakirja on sille tielle oiva opus. Kirja on todella huolellisesti tehty, siinä on selvitetty veganismiin ja kokkailuun liittyvää asiaa asiantuntevasti ja helposti omaksuttavasti. Kirja on tehty sillä periaatteella, ettei raaka-aineita tarvitse hakea merten takaa, ruoka on herkullista ja ruoanlaitto yksi elämän nautinnoista.

Viimeiseen en edelleenkään pysty samaistumaan, vaikka kuinka haluaisin. Mielestäni ruoan syöminen on nautinnollista. Vaikka teen itse hyvin paljonkin ruokaa, ottaisin itselleni henkilökohtaisen kokin heti, jos se olisi mahdollista.

Bosco jakaa ihmiset kahteen kategoriaan, salaatti-ihmisiin ja suklaaihmisiin. Hän on itse salaatti-ihminen. Mikä olen todellakin suklaaihminen.

Merten taakse en ole lähtenyt tämän kirjan resepteja varten aineksia hakemaan, mutta kyllä superfoodeista ja muista ekotarvikkeista ainakin minulle kertyi parin sadan euron lasku ennen kuin pääsin toteuttamaan kasvisruokakirjan ohjeita. Tämä tietty riippuu siitä, löytyykö superfoodeja ja kaiken maailman melasseja kaapista jo reilusti vai ei. Minulla varannot olivat ehtyneet, enkä kaikista kirjan aineista ollut kyllä kuullutkaan.

Toisaalta tarvikkeiden ostaminen ei haitannut, koska haluan oikeastikin panostaa laadukkaaseen ravintoon ja tehdä vähitellen ja pitkällä tähtäimellä hyvältä tuntuviä kokeiluja ja muutoksiakin ruokailuun. Kirjan myötä tein jopa itse mysliä, kuten kuvasta näkyy!

Näillä resepteillä saa kyllä oikeasti ihastuttavan herkullisia ruokia. Itse olen nauttinut eniten vegaanisista jäätelöistä eli pakastetun baanaanin pohjalle tehtäviin herkkuihin. Kun vetää banaanista ja luumuista tehdyn korvapuustismoothien, pysyy karkinhimokin pienempänä. Ainakin teoriassa.

Teksti ja kuva: Jenni Arbelius.

Manuela Bosco: Vegemania. Cozy Publishing. 2016.

Liity Kirjavallanlumouksen listalle!

Liity nyt ja tiedät aina mitä lukea.

Sähköpostisi on turvassa. Voit poistua listalta milloin tahansa.

Copyright © 2019 2019. All rights reserved.
Proudly powered by 2019. Theme 2019 made by FitWP.