Ihana, ihana Villi Vaellus

Tämä kirja on pompannut eteeni monta kertaa. Varasin sen kirjastosta siinä vaiheessa, kun huomasin että Gilmoren tyttöjen uusissa jaksoissa Lorelai oli lähteä samalle vaellukselle kuin kirjassa. Gilmoren tyttöjen kulttuurivinkkeihin olen luottanut ennenkin.

Katsoin Marie Forleon haastattelun kirjan kirjoittaneesta Cheryl Strayedistä ja liikutuin kyyneliin. Tässä naisessa on jotain niin syvältä kumpuavaa viisautta, että se itketti. Lisäksi tykkäsin siitä, miten hän puhui kirjoittamisesta. Itse hän tunnustautui tuurikirjoittajaksi.  Eli kun hän alkaa kirjoittaa, hän saattaa tehdä sitä 14 tuntia putkeen. Ja sitten taas olla kirjoittamatta vaikka kuinka pitkään.

Näet haastattelun täällä:

Nyt siis vihdoin tartuin kirjaan ja luin sen parissa päivässä.

Ah. Ihanaa.

Rakastan luontoa ja olen hyvin erakoituvaa sorttia. Vaellus eramaassa olisi niin hienoa, vaikka en ole kyllä pätkääkään erähenkinen. Tykkään hengailla luonnossa, mutta patikoinut en ole koskaan.

Minulle päällimmäiseksi jäi tästä kirjasta kaksi asiaa: kirjallisuus ja sen jako korkea- ja matalakirjallisuuteen sekä vaellus elämän metaforana.

Kirjassa Cheryl lukee (ja polttaa nuotiolla) useita kirjoja, jotka mainitaan nimeltä. Puhutaan myös kirjailijan vaatimattomasta taustasta, halusta tulla kirjailijaksi ja yliopisto-opinnoista.

Kun tekstissä puhutaan James Michenerin The Novel -nimisestä kirjasta, tuli kohta, joka kolahti.

”Tajusin vasta yliopistossa, että siinä oli jotain vikaa. Massojen viihdyttäjä, ivasi yksi opettajistani kysyttyään, mitä kirjoja olin lukenut. Minun ei kuulemma kannattanut haaskata aikaani Michenerin kaltaisiin kirjailijoihin, jos todella halusin kirjailijaksi. Tunsin itseni hölmöksi. Teinivuosinani olin pitänyt itseäni hyvinkin sivistyneenä uppoutuessani sellaisiin Michenerin kirjoihin kuin Masurkka, Kohtauspaikka Torremolinos, Space ja Sayonara. Ensimmäisenä kuukautenani yliopistossa opin nopeasti, ettei minulla ollut aavistustakaan, kuka on merkittävä ja kuka ei.”

En ole Micheneriä lukenut, mutta voin täysin allekirjoittaa saman kokemuksen, joka liittyy luokkaretkeen. Siis siihen, että tulee suhteellisen kouluttamattomasta perheestä ja opettelee yliopisto-opintojen ja käytännön elämänsä kautta uuden luokan tavoille. (Asiaa käsittelee muuten loistava Laura Kolben ja Katriina Järvisen Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa. ) Kirjallisuus on edelleen linnake, jossa korkean ja matalan kulttuurin ero on häpeän piirtämä.

Toisaalta, kuten päähenkilö itsekin toteaa poltettuaan nuotiolla myös Faulkneria, Faulkner nyt vain sattuu olemaan kirjallisesti parempi. Teksteillä on eri funktio, eri yleisö, eri tunne, maku ja haju… Molemmilla on kuitenkin paikkansa maailmassa.

Se mihin minulla tämä teos kokonaisvaltaisemmin upposi, johtui kuitenkin siitä itsestään. Siis tiestä, vaeltamisesta.

Itse olen viettänyt viime ajat hyvin koppimaisissa tunnelmissa, evakossa oikeasta elämästäni väliaikaiskodissa ja odotellen uutta kotia, johon pääsen muuttamaan vasta muutaman viikon päästä.

Voin kertoa, että tällainenkin kokemus voi kuljettaa oman elämän silmien edestä ehkä vähän samaan tapaan kuin vaelluksella. Ja oikeastaan tärkeintä on, että vain kulkee eteenpäin, missä tahansa olosuhteissa. Tarpoo sateessa ja paisteessa. Ihmeitä arvostaen ja vastoinkäymiset hyväksyen.

Itselleni juuri kirjan vaeltamisen päättymätön taivallus toi lohtua. Sellaistahan elämä on. Olemme yhtä toistemme kanssa ja silti kuljemme yksin. Oli elämäntilanne millainen tahansa, se muuttuu aina. Tärkeintä on vain kulkea eteenpäin, päivä kerrallaan.

Vain kävellä.

Teksti: Jenni Arbelius Kuva:  Moviestillsdb.com, kuvassa Reese Witherspoon, joka osti oikeudet elokuvaan luettuaan kirjan ja näyttelee kirjasta tehdystä elokuvassa. Wild-elokuva julkaistiin vuonna 2014. 

Cheryl Strayed: Villi vaellus. Like. 2015.

Laura Kolbe & Katriina Järvinen: Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa. Kirjapaja. 2014.

 

Liity Kirjavallanlumouksen listalle!

Liity nyt ja tiedät aina mitä lukea.

Sähköpostisi on turvassa. Voit poistua listalta milloin tahansa.

Copyright © 2018 2018. All rights reserved.
Proudly powered by 2018. Theme 2018 made by FitWP.