Tiesitkö tämän lastenkirjoista?

Tätä kirjaa on luettu ahkerasti, kuten rähjäisestä ulkoasusta voi päätellä. Kirja on ollut jo omalla äidilläni, joka oli vesivärittänyt lapsena kirjan mustavalkoiset kuvitukset. Minä sain siis lapsena lukea kirjaa värikuvilla.

Psykoanalyytikko Carl G. Jung on sanonut, että jos jokin satu tai tarina kiehtoi sinua erityisen paljon lapsena, kiinnitä siihen huomiota aikuisena. Siinä on sinulle jokin viesti. Törmäsin tähän tietoon samaan aikaan viime vuoden lopulla, kun olin löytänyt lapsuuden lempikirjani: Tirlittanin.

Voin kertoa, että lukukokemus oli todella mielenkiintoinen siinä valossa. Tirlittanin tarina kertoo orpouden tunteesta ja siitä, kuinka kokemus yksinäisyydestä voi saada joko elämän näkymään ”väärinpäin”, väärässä valossa.

Minuun iski myös se, että Tirlittan kiukuttelee Jumalalle, on vihainen luojalle siitä, että meni luomaan tämän hölmön maailman. Tunnistan itseäni myös tästä kuviosta aika paljon, vaikka näin aikuisena olenkin ymmärtänyt, että maailman vääryydet ovat kylläkin ihmisten tekemiä ja juuri ihmisten pitää ne myös korjata.

Joka tapauksessa, Tirlittan raahustaa elämässään vähän sellaisella ”orpo kompastui sirkkeliin” -tyylillä, josta tunnistan myös omaa taivaltani tai ainakin asennetta, joka minulla oli pitkään. Hän tarkoittaa hyvää, mutta tulee aiheuttaneeksi tuhoa. Lopulta kaikki kääntyy kuitenkin hyväksi (huh!) ja Tirlittan löytää oman kodin ja kadonneet vanhempansakin.

Kirjailija Oiva Paloheimo on osannut todella sydämeenkäyvästi kuvata osattomuuden ja yksinäisyydentunteita, jotka ovat keskeisiä ihmisyydessä. Minua viehätti myös se, että kaunis Tirlittan soittaa okariinoa. Ehkä hän on vähän niin kuin nuuskamuikkusen naisversio?

Teksti & kuva: Jenni Arbelius

Oiva Paloheimo: Tirlittan – orpotyttö ihmisten ihmemaassa. Werner Söderstöm Osakeyhtiö. 1957.

Liity Kirjavallanlumouksen listalle!

Liity nyt ja tiedät aina mitä lukea.

Sähköpostisi on turvassa. Voit poistua listalta milloin tahansa.

Copyright © 2018 2018. All rights reserved.
Proudly powered by 2018. Theme 2018 made by FitWP.